GB

Grădina Botanică Națională(Institut) "Alexandru Ciubotaru"

Împreună salvăm Grădina Botanică!

                                                             

Ninsorile puternice care s-au abătut asupra Republicii Moldova  în zilele de 20 şi 21 a.c. aprilie au afectat grav genofondul de arbori şi arbuşti exotici decorativi din colecţia Grădinii  Botanice (Institut) a Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Dezastrul ecologic a afectat cca 80% din genofondul exotic de arbori si arbuști, din care cca 60% sunt distruși totalmente. De asemenea, au fost distruse si multe specii de plante din colecțiile sectorului de floricultura, plante medicinale, aromatice etc.
 
Potrivit directorului Grădinii Botanice (Institut) a AȘM, dr. Alexandru Teleuță, accesul este blocat de arborii doborați la sol. Principalele specii exotice care au fost afectate de acest dezastru au fost introduse în Republica Moldova din regiunile floristice ale continentului Nord-American (munții Cordilieri), din zonele Asiei de Sud-Vest, din munții Altai, regiunea Mediteraneana ș.a., speciile de Liliac, arborii de conifere (Picea pungens, Abies concolor, 5 specii de Picea (P.excelsa, P.obovata…), 4 specii de Pinus, 2 specii de Larix). Toate Expozițiile GB au fost puternic afectate prin doborâturi de arbori ori distrugere a coronamentului.
 
Administrația GB a întreprins unele măsuri, pentru a diminua consecințele grave ale acestei calamități, însă multe acțiuni necesare a fi întreprinse, sunt peste puterile instituției. Gradina Botanică necesita măsuri urgente,  costisitoare pentru restabilirea Colecțiilor și Expozițiilor și va mobiliza potențialul intern la lichidarea acestei tragedii, pagubele însă sunt prea mari.
 
În acest sens, conducerea Grădinii Botanice apelează la ajutorul oamenilor de bună credință, a voluntarilor pentru a restabili activitatea GB  - evacuarea arborilor doborâți, resturilor vegetale care au blocat accesul pe teritoriul instituției etc., începând cu ziua de marți, 25 aprilie 2017, ora 10.00 la intrarea centrală. Este de dorit ca voluntarii să fie încălțați cu cizme de cauciuc și să dețină ferestree și frânghii. 
 
 Administrația Grădinii Botnice își exprimă speranța că, cu eforturi comune vom depăși și aceste dezastre, ca si multe altele din RM.     
 
În acest context, conducerea instituției vine cu o informaţie prin care anunţă cetăţenii despre sistarea vizitelor  pe teritoriul Grădinii Botanice, până la lichidarea consecinţelor dezastrului.  
Cu informații suplimentare vom reveni pe parcurs.
 
 Persoanele de contact: Roșca Ion, vice-director pentru știință, tel. Mob. 069214646;
                                             Mîțu Vitalie, vice-director pentru gospodărire, 079999332.
Cancelaria GB ASM: (373 022) 55 04 43
 

 

 

Grădina Botanică are o istorie de 67 de ani şi se întinde pe o suprafață de 104 hectare. Grădina Botanică este un obiectiv turistic solicitat, graţie varietăţii de plante vii aduse din ţări exotice. Mândria instituţiei o reprezintă cele 2 760 de varietăți de plante rare păstrate în serele de pe teritoriul micului paradis vegetal și peste 10 000 de specii de pomi, plante decorative, medicinale, energetice, furajere și aromatice care cresc în spațiul deschis al Grădinii Botanice.